Resim, heykeller Doğu Çankaya - Art Space Halicarnassus bahçesinde, 2021

Resim, heykeller Doğu Çankaya - Art Halicarnassus bahçesinde, 2021

Art Halicarnassus Hakkında

Art Halicarnassus, İstanbul merkezli bağımsız sanat inisiyatifi halka sanat projesi’nin 10 yıllık deneyimi üzerine, Bodrum'da merkezlenen, fiziksel ve düşünsel sanat üretim, araştırma ve düşleme alanıdır. Hem fiziki bir mekana hem de düşünsel bir yolculuğa işaret eder. İpek Çankaya ve Doğu Çankaya’nın birlikte ve ayrı ayrı geliştirdikleri sanat üretimleri, küratoryal projeleri ve farklı sanatçılarla gelişen kolektif işbirlikleri etrafında şekillenir. halka sanat projesi’nin çalışmaları için Bodrum’da yeni üretimler, mekanlar ve katılımcılar aracılığıyla köprü görevi görür.

İkilinin kolektif deneyimlerinin ve bireysel üretimlerinin aktığı yeni bir kanal niteliğindedir. O yüzden sanat yolculuğu olarak Türkçeleştirilebilecek olan Art Journey üst başlığını taşır. Uluslararası dolaşıma açık olarak tasarlandığı için erişimi yaygınlaştırmak adına internet sitesinde İngilizce sayfaların yaygın olduğu görülür. Ancak her sayfanın çevirisi ve Türkçe özgün metinler “Türkçe” klasörü altında bulunan alt sekmelerde eksiksiz olarak yer alır. Bununla birlikte, site görselleri için diğer sayfaların da ziyaret edilmesi önerilir.

Bizim hakkımızda

İpek Çankaya (Karşılaştırmalı Kültürel Araştırmacı, Küratör, Eğitmen)

İpek Çankaya çağdaş sanat sergileri için sergi konseptleri yazar, kavramsal çerçeveler oluşturur. Metin-temelli görsel işler üretir. Şiir, öykü ve makale yazar. Hikâye anlatımı, müzik ve hareket içeren performanslarda anlatıcı ve organizatör olarak yer alır. Üniversite düzeyinde sanat yönetimi ve kültür teorisi alanında dersler verir. Kamusal alan, çağdaş sanat ve kültürel girişimler konularında akademik çalışmalar yapar; 2000’lerin ortalarında Sanat Yönetimi Yüksek Lisansı yaparken, 2011 yılında İstanbul’da faaliyete geçecek olan sanat inisiyatifi halka sanat projesi’ni tasarlamaya başlamıştır. 2017’de “Türkiye’de Sanat Sermayesi, Kamusal Alan ve Sanat İnisiyatifleri İlişkisine Eleştirel Bakış” başlıklı doktora tezi ile Felsefe Doktoru ünvanı almıştır. 2019’da Bodrum'da hayata geçen Art Halicarnassus’un eş-kurucusudur. 2011’den beri biriktirdiği bağımsız bir sanat mekanı yönetme, sanatçılara ve organizasyonlara stratejik ve küratoryal yol gösterme ile Uluslararası Sanatçı Rezidans Programı yürütme bilgisini bu yolculuğa katar. Halka Sanat Projesi ve Halka Sanat Rezonans Topluluğu üyesidir.


Doğu Çankaya (Sanatçı, Girişimci, Tıp Doktoru)

İstanbul’da doğan Doğu Çankaya resim ve heykel yapar. İlk kişisel sergisini 1986'da öğrencisi olduğu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde açtı. Üniversitenin Güzel Sanatlar Kulubü’nü kurdu. 1991'de mezun olana kadar her yıl bir sergi açtı. 1990'lı yıllar yoğun ihtisas çalışmalarıyla geçti. Bu süreçte, Doğu ve Batı kültür, sanat ve fikirler tarihini, kendi üretimleriyle harmanlamanın yollarını irdeledi. 2011’de, bağımsız sanat inisiyatifi Halka Sanat Projesi’nin kurulmasıyla, bireysel ve grup sergilerine hız verdi. Halen, yurt içi ve yurt dışında özel galeri, bağımsız mekân ve uluslararası organizasyonlarının bireysel sergiler açar, grup sergilerine katılır. Öne çıkan sergileri arasında şunlar sayılabilir: KargART İstanbul (2000 – 2006 arası), Kadıköy İDO Sanat Galerisi (2009), Halka Sanat Projesi (2011’den bugüne), Teşvikiye GaleriMiz İstanbul (2012 ve 2013), Dibeklihan Bodrum (2013), Bonnafont Gallery San Francisco (2012 – 2015 arası), Trafo Bodrum (2016), DEPO İstanbul (2016), MeRQez Art Alternative Art Space Bodrum (2021, 2022,2023), Contemporary İstanbul Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı (2014 - 2021 arası, 2023), Gümüşlük Akademisi (2023). İstanbul Moda’da bir atölyesi bulunur. Bodrum’da yaşar ve çalışmalarını, iki yüzyıllık bir taş ev ve bahçesinden dönüştürdüğü atölyesinde sürdürür. Doğu Çankaya aynı zamanda Su Altı Hastalıkları ve Hiperbarik Tıp Uzmanıdır.

.

İletişim: arthalicarnassus@gmail.com


Yerleşim hakkında 

Bu yolculuğun baş aktörlerinden biri antik Halicarnassus kenti yani Bodrum’dur. Bodrum M.Ö. 11. yüzyılda, Karyalılar tarafından kurulmuş, kadim dünyanın en ünlü kentlerinden biridir. Bölge, bir çok farklı halk tarafından işgal ve elde edilmiştir. Kadim zamanlarda da, bugün olduğu gibi Anadolu farklı bölgelere ayrılırdı. Kadim yazarlara göre Karya, batıda Menderes, doğuda Dalaman'ı içine alan bölgedir. Karyalılar ve Lelegler bölge halklarıdır. "İlyada destanında Karyalılardan Anadolu'da yaşayan yerel bir halk olarak söz edilir. Karyalılar, Greklere karşı yürüttükleri savaşta Truvalıların yanında yer almışlardır..."

Bodrum iki sembolle temsil edilir: İlki M.Ö 490 - 425 yılları arasında yaşamış olan tarih yazımının babası Heredot’tur. Büyük tarihçi Bodrum'un yerlisidir. İkincisi modern zamanlardan bir üstad: Halikarnas Balıkçısı, Cevat Şakir Kabaağaçlı (1890 - 1973). Mavi Yolculuk'un kurucusu, edebiyatçı, tarihçi, araştırmacı, çevrebilimci olan yazar üç yıllık bir sürgünle Bodrum'a gelip yaklaşık yirmi beş yıl burada yaşamış, Bodrum’u coğrafyasına ve kültürüne derin katkılarda bulunmuştur (Temel bilgiler: The Blue Civilization, Sözen, G. 1995, İstanbul: Akbank Culture and Art Publications/60).

2019 yılında İpek Halikarnas Balıkçısı’nı onurlandırdığı SPORAD - Halikarnas Balıkçısına Saygı adlı bir iş üretmiştir.

 

ART SPACE HALICARNASSUS

ART RETREAT HALICARNASSUS

Uluslararası Sanatçı Rezidans programı için açılan açık çağrılar buradan duyurulacaktır.

Dış cephe, caddenin köşesinden görüntü, Temmuz 2021

Dış cephe, caddenin köşesinden görüntü, Temmuz 2021



 

Web sitesinde görülen sanat yapıtları Doğu Çankaya’ya ait olup İpek ve Doğu Çankaya koleksiyonunda yer alır.

Sitede yer alan tüm yazı, görsel ve proje fikirlerinin telif hakkı sahiplerine aittir.